Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Νέα ανατρεπτική θεωρία: Ο Μ. Αλέξανδρος είναι ο Ερμής του ψηφιδωτού, ο Φίλιππος ο Πλούτωνας και η Ολυμπιάδα η Περσεφόνη


Για το πιο άρτιο πορτραίτο του Μ. Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία, κάνει λόγο ο Βρετανός αρχαιολόγος Άντριου Τσανγκ. Ποια η θεωρία του βάσει του εντυπωσιακού ψηφιδωτού

Μιλώντας στο Discovery, ο Βρετανός αρχαιολόγος χαρακτηρίζει το ψηφιδωτό ως το πιο άρτιο πορτραίτο του Μ. Αλεξάνδρου σε νεαρή ηλικία, ταυτίζοντας επίσης τον Ερμή με τον Φίλιππο και την Περσεφόνη με την Ολυμπιάδα.
"Το ψηφιδωτό απεικονίζει τον Ερμή, τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη. Στην πραγματικότητα η αναπαράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης έχει ανθρώπινες αντιστοιχίες. Πιστεύω ότι η Περσεφόνη αναπαριστά το πρόσωπο της γυναίκας που είναι θαμμένη στον τάφο, η οποία οδηγείται στον κάτω κόσμο" επεσήμανε ο Άντριου Τσανγκ.
Και πρόσθεσε: "Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κάποια σημαντική βασίλισσα της Μακεδονίας, η οποία πέθανε κάπου ανάμεσα στο 325-300 π.Χ. πιθανότατα στην Αμφίπολη, οπότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για την Ολυμπιάδα ή τη Ρωξάνη".
Ο Βρετανός αρχαιολόγος θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο στο τάφο να βρίσκεται η Ολυμπιάδα από τη στιγμή που οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις Σφίγγες και τα γυναικεία αγάλματα των Καρυάτιδων στο εσωτερικό του τάφου. Κάνει μάλιστα και ειδική μνεία στην κοκκινομάλλα Περσεφόνη, τονίζοντας: "Η Ρωξάνη, η σύζυγος του Μ. Αλεξάνδρου, προερχόταν από την περιοχή του σημερινού Αφγανιστάν, κάτι που καθιστά εξαιρετικά σπάνια την πιθανότητα να είναι στην πραγματικότητα κοκκινομάλλα. Στον αντίποδα η Ολυμπιάδα προερχόταν από τους Μολοσσούς της Ηπείρου, όπου τα κόκκινα μαλλιά ήταν κάτι το συνηθισμένο".
Ο "Πλούτωνας" Φίλιππος
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο Άντριου Τσανγκ συνδέει τον πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου με τον Πλούτωνα. Είναι εστεμμένος σαν βασιλιάς και έχει γυρισμένη τη δεξιά πλευρά του κεφαλιού του. Το δεξί μάτι του Φιλίππου ήταν παραμορφωμένου εξαιτίας μιας πληγής από βέλος κατά τη διάρκεια μάχης.
"Είναι βέβαια αρκετά ειρωνικό να απεικονίζεται ο Φίλιππος στο ψηφιδωτό, καθώς, υπάρχουν αρκετές φήμες που θέλουν την Ολυμπιάδα να είχε σχέση με την δολοφονία του. Η εικόνα του Ερμή είναι, όμως, εκείνη που μου δημιουργεί ερωτήματα", σημειώνοντας ότι αν πρόκειται για κάποιον που ηγείται της πομπής για την κάθοδο της Ολυμπιάδας στον κάτω κόσμο, θα έπρεπε να είναι ένα πολύ κοντινό της πρόσωπο.
Ο Βρετανός αρχαιολόγος επισημαίνει ότι στο ψηφιδωτό ο Ερμής μοιάζει με έναν νεαρό άνδρα γύρω στα 20. "Το αρσενικό μέλος της βασιλικής οικογένειας που ήταν γύρω στα 20 όταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος και ζούσε όταν πέθανε η Ολυμπιάδα, ήταν ο μοναδικός τους γιος, ο Μ. Αλέξανδρος".
ΠΗΓΗ

Δημοφιλείς αναρτήσεις.